چه کسانی بیشتر مستعد ابتلا به سرطان کولورکتال هستند؟

دلیل دقیق اینکه چرا سرطان روده بزرگ در برخی افراد ایجاد می شود و در برخی دیگر مشخص نیست. بروز سرطان روده بزرگ در بین کشورهای مختلف و در گروه های قومی مختلف در داخل یک کشور کاملاً متفاوت است. کشورهای صنعتی مانند ایالات متحده، کانادا، انگلستان، اروپای غربی، استرالیا و ژاپن در مقایسه با بخش‌های کمتر صنعتی جهان مانند آسیا، آفریقا و آمریکای جنوبی، شیوع سرطان کولورکتال بسیار بالاتری دارند. سرطان کولورکتال بیش از ۹ درصد از کل سرطان ها را در مردان و حدود ۱۰ درصد از کل سرطان ها را در زنان در سراسر جهان تشکیل می دهد. در کشورهای صنعتی، بروز سرطان کولورکتال می‌تواند به ۱۲ تا ۱۴ مورد از همه سرطان‌ها برسد، و در کشورهای غیرصنعتی، نرخ‌های بسیار پایین‌تر یعنی حدود ۷ تا ۸ درصد از همه سرطان‌های تشخیص داده شده ممکن است سرطان روده بزرگ باشد.

به استثنای سرطان پوست، سرطان کولورکتال سومین سرطان شایع در ایالات متحده است. هر ساله بیش از ۱۰۰۰۰۰ آمریکایی به سرطان روده بزرگ مبتلا می شوند و بیش از ۵۰ درصد از این بیماران بر اثر سرطان روده بزرگ خواهند مرد. بروز سرطان روده بزرگ بین مردان و زنان تفاوت چندانی ندارد، با این حال سرطان کولون در زنان کمی بیشتر از مردان است (نسبت ۱.۲:۱) اما سرطان رکتوم در مردان شایع تر است (نسبت ۱.۷:۱).

با وجود اینکه علت دقیق ابتلا به سرطان کولورکتال را نمی دانیم، دانشمندان چندین عامل را شناسایی کرده اند که می تواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش دهد. یک عامل خطر برای یک بیماری، هر شرایطی است که احتمال ابتلای فرد به آن بیماری را افزایش دهد. برخی از عوامل خطر مانند فاکتورهای رژیم غذایی توسط فرد درگیر قابل تغییر هستند در حالی که برخی عوامل دیگر مانند سن غیرقابل تغییر هستند. این عوامل خطر ممکن است به صورت ترکیبی عمل کنند و این ترکیب از عوامل خطر ممکن است با افزایش تجمعی در خطر ابتلا به سرطان کولورکتال همراه باشد. وجود ساده یک یا چند عامل خطر لزوماً به این معنا نیست که فردی به سرطان کولورکتال مبتلا خواهد شد. از طرف دیگر فقدان همه عوامل خطر به این معنی نیست که یک فرد به سرطان کولورکتال مبتلا نمی شود، اما به طور کلی عوامل خطر بیشتری که در اختیار دارید احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش می دهد. عوامل محیطی نیز ممکن است در ایجاد سرطان کولورکتال نقش داشته باشند. افرادی که از مناطق کم خطر به مناطقی از جهان با خطر بالاتر ابتلا به سرطان کولورکتال مهاجرت می کنند، تمایل دارند خطر کشوری را که به آن مهاجرت می کنند به دست آورند. این یافته حاکی از وجود عوامل محیطی است که باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال می شود. تغییر در فاکتورهای غذایی مرتبط با مهاجرت نیز ممکن است در افزایش خطر مرتبط با مهاجرت از مناطق کم خطر به مناطق پرخطر نقش داشته باشد.

عوامل خطر برای ایجاد سرطان روده بزرگ شامل موارد زیر است:

  • سن بالای ۵۰ سال
  • افزایش مصرف چربی
  • پولیپ روده بزرگ
  • سابقه خانوادگی سرطان روده بزرگ
  • بیماری های التهابی روده مانند کولیت اولسراتیو و بیماری کرون.
  • سابقه شخصی سایر سرطان ها
  • عادات کم تحرک و ورزش نکردن
  • چاقی
  • دیابت
  • سیگار کشیدن
  • محتوای الکل
  • سندرم های ژنتیکی سرطان روده بزرگ مانند پولیپ آدنوماتوز خانوادگی یا سرطان روده بزرگ غیر پولیپوز ارثی (HNPCC)

افرادی که در معرض خطر بالای سرطان کولورکتال هستند ممکن است هر ۲ تا ۳ سال یکبار تحت غربالگری سرطان کولورکتال با کولونوسکوپی قرار گیرند. کولونوسکوپی غربالگری برای هر فردی که ۵۰ سال یا بیشتر است توصیه می شود. اگر خطر ابتلا به سرطان کولورکتال بالاتر از حد متوسط ​​باشد، غربالگری ممکن است زودتر از ۵۰ سال شروع شود.

سریعترین رژیم لاغری